Make it Happen

Mijn allereerste blog als voedingscoach

Make it happen staat voor je eigen keuzes maken, je eigen kansen creëren. We hebben allemaal ideeën en wensen, maar kunnen dit alleen voor elkaar krijgen door zelf keuzes en stappen te maken. Maak het mogelijk wat jij wil.

Laat ik in mijn allereerste blog over mezelf beginnen. Ik wil mezelf en mijn coachingspraktijk zichtbaar maken. Best een stap voor iemand die altijd bescheiden is en niet graag op de voorgrond treed en altijd de ander belangrijker vindt dan zichzelf. Maar goed ik weet wat ik wil en ben klaar om dat met de wereld te delen!

 Ik ben Aletta Jeths en voorheen werkzaam als verloskundige. Dit is werkelijk een prachtvak en heel bijzonder dat ik zoveel vrouwen mocht begeleiden in één van de meest intieme gebeurtenissen uit hun leven. Hele mooie momenten, maar ook zware en verdrietige momenten. Er voor de vrouwen en hun partners er kunnen zijn en hun kunnen begeleiden in dit persoonlijke traject was (en is nog steeds) fantastisch om te doen!

Mijn reis als verloskundige begon als jonge meid, nog onbevangen en ik kon en wilde altijd veel werken. Waar ik begon in loondienst, had ik al snel een plekje in een maatschap en had ik zo ineens een eigen bedrijf samen met andere verloskundigen. Dit gebeurde gewoon en werd ook van je verwacht als verloskundige. Ik heb dit met veel plezier gedaan. Maar als persoon veranderde ik zoals iedereen in het leven verschillende fases doorloopt. In 2013 werd ik voor het eerst moeder van onze oudste dochter Djoeke. Met haar komst ging ik iets minder werken en veranderde de balans tussen werk en privé. Privé werd zoveel belangrijker en voor dit meisje wilde ik zorgen, er voor haar zijn.

In 2015 werd onze jongste dochter Mirthe geboren en de overgang naar twee meiden vond ik best pittig. Ik moest ineens mijn aandacht verdelen tussen twee kinderen, kon de oudste niet meer geven wat ik gewend was, maar ook de jongste niet wat ik de oudste gegeven had en ik wel wilde. Kortom struggle! Wel een hele mooie struggle en wat geniet ik van onze meiden!

Later volgen meer struggles tussen mijn gezin en mijn werk en alle zaken die bij het runnen van een eigen onderneming kwamen kijken. Vooral in mijn hoofd dan, maar blij werd ik er niet van. En ik had toch de leukste en mooiste baan van de wereld? Naar dat gevoel wilde ik terug! En daar kwam de keuze om weer terug in loondienst te gaan. Zo was ik alleen maar verloskundige en geen ondernemer meer. Wat gaf dat een rust! In die tijd kwam het besef dat je je eigen keuzes moet maken en alleen jij kan het veranderen als je niet happy in je vel zit. Het was tijd om voor mezelf te kiezen! Dit deed ik in mijn werk, maar ook op persoonlijk vlak. Ik ging gezonder eten en viel 13 kilo af! Wat zat ik lekker in mijn vel en was blij dat ik voor mezelf kon kiezen.

Maar ook in die tijd is een zaadje gepland; is er meer dan verloskunde? Want hoe mooi het vak ook is, het is ook zwaar. We draaien 24 uurs diensten, zijn vaak ’s avonds en ’s nachts op pad. En ook in de weekenden en op feestdagen ben ik regelmatig aan het werk. De meiden worden inmiddels ouder en het gezinsleven gaat zich steeds meer ’s avonds en in de weekenden afspelen. En daar begon die struggle weer, wil ik dit wel?

Langzaamaan vond ik het onregelmatige leven wat bij verloskundige hoort steeds lastiger. De begeleiding geven vond ik nog steeds leuk, maar de nachten werden zwaarder. Op meer belangrijke momenten was ik er niet en ik merk dat ik thuis flexiber wil zijn. Ik wil meer rekening kunnen houden met de vakanties van de meiden. Ik wil naar de sportwedstrijden kunnen, wanneer het mij uitkomt. Ik wil naar verjaardagsfeestjes kunnen zonder mijn telefoon de hele tijd in de gaten te hoeven houden. Ga zo maar door. Ik wil niet dat iedereen om mee heen altijd rekening hoeft te houden met mijn diensten.

Het begon zo heel langzaam als een belasting te voelen. En dat verdienen mijn collega’s en de zwangeren die ik begeleid niet. Die verdienen iemand die bevlogen is en er ten alle tijden staat en bij wil springen wanneer dit nodig is. Die het vak met alles wat erbij komt zo de moeite waar vindt. Maar ook ikzelf en mijn gezin verdienen dit niet! Ik wil weer vol energie doen wat ik leuk vind. En daar kom ik weer bij een keuze. Make it happen!

Ik heb wederom de knoop doorgehakt en voor mezelf en mijn gezin gekozen. Ik kies voor regelmaat, geen spoedzorg meer, maar geplande afspraken die vooruit gepland kunnen worden. Ik wil wel vrouwen blijven begeleiden, maar dan op een ander vlak. En daarom ben je hier. Ik ga me richten om vrouwen te begeleiden naar een gezonde leefstijl, gezonde keuzes, balans en vooral geen strijd meer met eten. Make it happen!

Ik blijf dicht bij mezelf. Ook bij mij is de balans er niet altijd. Die 13 kilo was er in de loop der jaren ook weer bijgekomen. Terwijl ik het zo leuk vind om lekker gezond en vers te koken, ik houd van gezond eten. Ik word daar oprecht blij van! En toch sluipt het gemak er weer in en maak ik makkelijkere en soms ook wel weer ongezondere keuzes.  En dat is niet wat ik wil. En ik denk dat er met mij veel vrouwen zijn, die dit herkennen.

Ik vind het leuk om te koken, houd van lekker eten, maar houd er ook voor om goed voor mezelf en anderen om me heen te zorgen. Ik denk dat iedere moeder dat wil! En het hoeft niet moeilijk, saai of moeilijk vol te houden te zijn. Iedereen kan het! Waar we ons zelf nog wel eens kunnen verliezen in de zorg voor anderen, is het nu tijd om keuzes voor jezelf te maken. Want door jezelf voorop te stellen, goed voor je zelf te zorgen, kun je ook voor anderen zorgen. Door goed voor jezelf te zorgen, daar geniet je hele gezin van mee.

Doen jullie met me mee? Via Instagram en mijn blogs houd ik jullie op de hoogte van mijn werkwijze en mijn aanbod. Maak je eigen keuzes, make it happen!