Intuïtief eten!

Luister naar je lichaam. Je lichaam is in staat om je te vertellen waar je behoefte aan hebt als het op eten aankomt.

Als we geboren worden, weten we precies wanneer we honger hebben en hoeveel we nodig hebben. We kunnen dit feilloos aan onze ouders laten weten door te huilen en we stoppen pas als we voldaan zijn. Dreumessen en peuters die net beginnen met eten kunnen ook heel goed aangeven wat ze willen eten en wanneer ze vol zitten. Die hebben nog die natuurlijke prikkel, maar daarna worden regels door ouders (onbewust) en de maatschappij opgelegd, waardoor we verleren om naar ons lijf te luisteren. Er wordt ons geleerd om ons bord netjes leeg te eten. Er wordt ons geleerd wat gezond en ongezond is. We leren niet meer om te voelen naar honger en verzadiging. Terwijl ons lijf precies weet wat het nodig heeft en waar het behoefte aan heeft. Het is onze mind die er soms een andere aanvulling aangeeft.

Als voedingscoach kan ik je een gezond voedingsschema voorschrijven. Ik kan op basis van je lengte en gewicht een passend aantal calorieën berekenen en daar een weekmenu voor maken. Het enige wat jij hoeft te doen is dit menu volgen en je zal merken dat je met redelijk gemak een aantal kilo kwijt raakt. Makkelijk toch?

 

En toch denk ik dat dat maar een oplossing is voor de korte termijn en geen oplossing waar je je leven lang aan vast kan houden. Het betekent dat je een dieet (hoe gezond ook) volgt en dat jij misschien wel precies doet wat ik je dan voorschrijf. Maar hoe weet ik nu hoe jij je op dat moment voelt? Heb je überhaupt wel zin in dat eten wat er op dat moment op het menu staat? Heb je veel of weinig honger? Dat is zo van dat moment afhankelijk dat kan ik niet in een menu vangen.

Weet jij bijvoorbeeld dat er vier verschillende soorten honger zijn?

1. Biologische honger. Je lijf heeft op dat moment echt behoefte aan energie. > Respecteer dit gevoel! Je lijf heeft op dat moment letterlijk behoefte aan koolhydraten (=energie). Door jezelf een dieet op te leggen (minder eten dan waar je behoefte aan hebt) kan het zijn dat je lichaam dit signaal niet meer goed herkent. Je lichaam weet daardoor dat het niet altijd kan eten wat het wil eten en de kans op overeten ligt op de loer. Door je lichaam te respecteren en te eten wanneer  en hoeveel je lichaam aangeeft nodig te hebben, kom je in balans. Het is makkelijker om te stoppen met eten (toe te geven aan de verzadiging) als je weet dat het eten altijd voor handen is. En niet doordat je jezelf restricties op legt. Je lijf denkt dan letterlijk laat ik maar zoveel mogelijk eten, want straks kan het niet meer, waardoor je blijft overeten.
Respecteer je hongergevoel en vertrouw je lichaam!

2. Smaakhonger. Iets eten doordat het lekker lijkt op dat moment of omdat de gelegenheid erom vraagt. Het is heel normaal om bijvoorbeeld een verjaardag te vieren met taart of lekkere hapjes. Lekker van genieten! Maar vraag je bijvoorbeeld bij een verjaardag wel af, waar heb ik nu echt zin in? Waar geniet ik van? Eet bewust en niet zomaar alles wat op tafel staat of wat je aangeboden krijgt. Luister hier ook weer naar je lijf. Ben je verzadigd ja of nee?  
Smaakhonger betekent niet dat je er oneindig van kan eten, want dan is het immers niet meer voor de smaak. Als je met aandacht eet smaakt het laatste chipje net zo lekker als het eerste chipje? Of proef je het dan al niet meer zo?

3. Praktische honger. Het vooruit plannen om alvast te eten voordat we daadwerkelijk biologische honger hebben, omdat we weten dat we op een later moment niet kunnen eten. Bijvoorbeeld je lunchpauze op je werk. Ook als je weet dat je de komende 2-3 uur niet kan eten, kan het verstandig zijn om voor die tijd wat te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een theatervoorstelling. Afhankelijk van de maaltijd ontstaat vaak na 2-4 uur weer een hongergevoel. Hier kan je rekening mee houden gedurende je dag door je maaltijd naar voren te verschuiven of iets kleins te eten als je weet dat je na een periode van niet kunnen eten een maaltijd wacht. Wees hierin te star, maar praktisch.

4. Emotionele honger. Eten doordat we niet lekker in ons vel zitten en dit graag wegeten. Dit is een veel voorkomende verkeerd begrepen honger. Het kunnen allerlei emoties zijn, waardoor je de behoefte voelt om te gaan eten. Verveling, verdriet, eenzaamheid, stress, woede, vermoeidheid zijn emoties/gevoelens waarbij we de behoefte voelen om te gaan eten. Terwijl ons lijf op dat moment eigenlijk een andere behoefte heeft. Dit is de lastigste om te herkennen en om aan te passen. Waar heb je werkelijk behoefte aan op dat moment? (En nee dat is geen eten 😉)
Emoties horen erbij en blijven bestaan als je de emotie zelf niet aanpakt. Op het moment zelf voelt het fijn om te eten, maar meestal is het maar van korte duur. Je baalt als je teveel gegeten hebt, wordt boos op jezelf en de emotie is nog niet veranderd. Eten helpt niet in het omgaan met emotie, emoties mogen er zijn.

In mijn aanpak als voedingscoach neem ik hier uitgebreid de tijd voor. Ik schrijf dus geen voedingsschema voor. We gaan het uiteraard wel hebben over voedzaam eten. Maar we gaan vooral luisteren naar ons lichaam. Ons lichaam werkt zo mooi en kan ons precies vertellen waar we behoefte aan hebben!

Waar kies jij voor? Snel kilo’s verliezen die er op termijn ook weer bijkomen? Of wil jij nu echt je leven lang lekker in je vel zitten?

Het werkt veel beter als je leert luisteren naar je lichaam en naar behoefte gaat eten. Dan kan je al het diëten loslaten en hoef je je nooit meer zorgen te maken over je gewicht.

Luister naar je lijf, je bent het waard!