Aandacht

AANDACHT VOOR JEZELF EN AANDACHT VOOR HET ETEN DAT JE EET

Aandacht is zo belangrijk. Aandacht voor elkaar, voor je gezin, je vrienden en familie. Maar aandacht voor jezelfis net zo belangrijk. We leven in een snelle vluchtige maatschappij waarin social media een grote rol speelt. We zijn allemaal druk met ons eigen ding, lopen onszelf regelmatig voorbij. Herken je dat?

Juist in deze vluchtige maatschappij is het zo goed om bij jezelf in te checken. Wanneer heb jij voor het laatst bewust aandacht voor jezelf gehad? Hoe voel je je? Waar ontspan je van? Kan je ontspannen of voel je alleen maar druk om te presteren of goed te doen? Waar word jij blij van?

We zijn altijd goed om voor anderen te zorgen en het die naar hun zin te maken. Waarom doen we dat niet voor onszelf? Waarom zijn we zo streng voor onszelf? Niemand die dat van ons verwacht en toch doen we allemaal.

Neem als voorbeeld moeder worden. Je wilt natuurlijk het beste voor je kindje dat willen we allemaal. Maar we willen het wel allemaal direct goed doen. Terwijl hoe weet je wat goed is? Jij en je kindje moeten elkaar nog leren kennen en toch verwachten we dat van vanaf moment één een goede moeder zijn. En naast dat we een goede moeder willen zijn en daar heel druk en liefdevol mee bezig zijn, willen we ook weer lekker in ons vel zitten, direct zo snel mogelijk. Is dat wel realistisch en wie verwacht dat van ons? Je bent negen maanden zwanger geweest en je bent bevallen van het meest prachtige kindje. Niet gek toch dat je lijf tijd nodig heeft om te herstellen?

We worden opgeslokt door de heerlijke babybubbel, maar gunnen onszelf niet meer de tijd om naast moeder ook vrouw te zijn, maar we verwachten wel van alles. Klinkt tegenstrijdig toch?

Begin eens met aandacht voor jezelf. Al is het maar 10 minuten per dag. Zet een lekker muziekje op, lees een boek, neem een lekkere douche met de badkamer op slot. Nu hoor ik je denken en de baby dan? Mocht je het lastig vinden om een moment hiervoor in te plannen, betrek je partner hierbij. Of misschien is er een lieve opa of oma die even met de baby wil gaan wandelen zodat jij een moment voor jezelf hebt?  Het is zo belangrijk om tijd voor jezelf in te plannen. Daar laad je van op en door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ook goed voor je kindje. Je kan de wereld zoveel beter aan met af en toe even me-time!

 

Wees lief voor jezelf! Trakteer je zelf ook eens op iets lekkers als je daar zin in hebt en geniet ervan. Dat kan best een lekker stuk chocolade of een bakje chips zijn. Maar geniet er dan ook echt van. Laat het stemmetje los dat zegt “maar dat is niet goed voor me.” “Daar word ik dik van.” Als jij ervan geniet en je het je zelf toe staat om af en toe ook iets lekkers te eten, zul je zien dat je van dat lekkere minder gaat eten. Bewust met aandacht eten. Als voorbeeld die zak chips. Als jij geniet van de eerste chipjes en die met smaak op eet en ook echt proeft, dan hoef je op een gegeven moment niet meer. Als je teveel en te snel eet, smaakt de chips echt niet zo lekker als de eerste hap. Het is de gedachteloosheid en de gedachte dat dit misschien wel de laatste chips is die je eet (“want het is immers niet goed voor en hierna eet ik het nooit meer”) dat je de behoefte hebt om zoveel te eten. Terwijl als je ervan geniet en dit met volle aandacht en goedkeuring van jezelf eet, dan ga je er minder van eten. Echt waar! En door met aandacht te eten merk dan eens op of je vol zit ja of nee. Eet rustig en neem de tijd om te voelen of je volzit.

 

Door met aandacht te eten en te voelen aan je lijf of je voldoende hebt gehad, zul je merken dat je vanzelf minder eet en niet meer overdadig vol zit. Dit kan je toepassen op alle eetmomenten zowel bij de maaltijden als bijvoorbeeld op een verjaardag.

 

Eet je bij de avondmaaltijd zo je bord leeg en schep je automatisch weer op? Geef je zelf eens de tijd en aandacht om te voelen of je echt nog zin in de maaltijd hebt of dat het eigenlijk al goed is? Vaak is het een automatisme om maar door te eten. We voelen helemaal niet meer of we verzadigd zijn. Vaak merken we het pas op als we te vol zitten. Hoe is dat voor jou?

 

Hetzelfde geldt voor een verjaardag. Vaak is er veel lekkers op een verjaardag en door de gezelligheid en afleiding heb je niet eens in de gaten dat je vanalles van in je mond stopt. Voor je het weet eet je gedachteloos die lekkere nootjes die op tafel staan. Wees je ook hier bewust van wat je eet. Hoe smaakt het? Heb ik er echt zin in? Check bij jezelf in en heb even een kort moment aandacht voor jezelf en wat je eet. Vind je het nog écht lekker? Heb je er ook nog écht behoefte aan? Geniet er dan van! Voel anders dat het ok is om ook niet te doen. Dat voelt zoveel prettiger voor je lijf!

 

Neem ook de aandacht voor eten als je alleen bent. Maak je bord mooi op, dek gezellig de tafel zoals je zou doen als er een vriendin langs komt. Door met aandacht en rustig te eten, ook als je alleen bent, geef je je lichaam de tijd om het voedsel te verwerken en kan je lichaam het signaaltje afgeven van verzadiging. Alleen met aandacht kan je daar naar luisteren en geeft je lijf aan of je voldoende gegeten hebt.

 

Wees lief voor jezelf door een moment voor jezelf te plannen, aandacht te hebben voor wat je eet en daar ook echt van te genieten! Wees mild en niet meer zo streng voor jezelf, je bent het waard!